Haber

İsrail’in savaş kabinesinde kimler var?

Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından beş gün sonra İsrail’de bir savaş kabinesi kuruldu.

Kabinenin beş üyesi İsrail’in devam eden operasyonlarına ilişkin önemli kararlar alacak.

Başbakan Netanyahu çarşamba günü millete hitaben yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun Gazze’deki kara operasyonunun zamanlamasının İsrail savaş kabinesi tarafından “oybirliğiyle” belirleneceğini söyledi.

BBC Türkçe bu kabinenin isimlerini ve mesleklerini inceledi.

Binyamin Netanyahu

İsrail’in savaş kabinesinin bir üyesidir.

1949 yılında İsrail devletinin kurulmasından 17 ay sonra dünyaya gelen Binyamin Netanyahu, farklı dönemlerde toplam 16 yıl süren başbakanlık serüveniyle İsrail’de en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçi oldu.

Yakın çevresinde “Bibi” lakabıyla tanınan Netanyahu, uzun yıllar ailesiyle birlikte ABD’de yaşadı ve eğitim gördü.

Sağcı Likud Partisi’nin lideri Netanyahu, Kasım 2022’de yapılan genel seçimlerde yeniden başbakan seçildi.

“Bibi” başlıklı biyografi kitabının yazarı Anshel Pfeffer’e göre Netanyahu, “eski Yahudi”nin aksine köylüleri de kapsayan “yeni Yahudi”nin vücut bulmuş hali olarak tasvir ediliyor:

Kitaba göre, “Yahudi egemenliğinin sadık bir destekçisi olan Netanyahu, bu egemenliği canlı tutan adam olma konusunda “tarihi bir rol oynadığına” inanıyor.

Yazar, İsrail liderinin bu “hak ettiği” düşüncesinin son yıllarda “otokratik bir üsluba” dönüştüğünü söylüyor.

İsrail lideri son yıllarda birçok kez yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Ayrıca Netanyahu hükümetinin bu yılın başlarında öne sürdüğü yargı reformları da ülke genelinde yaygın protestolara neden oldu.

Reformla birlikte atanacak hakimlerin kontrolü hükümete bırakılırken, Yargıtay’ın yürütme ve kanunlar üzerindeki yetkisi azaltıldı.

Peki Netanyahu Filistin meselesine nasıl bakıyor?

Netanyahu hükümetinin 2022 yılı sonunda önceliklerini ortaya koyan ve “Yahudi halkının İsrail topraklarının tamamı üzerinde münhasır ve devredilemez hakkı vardır” sözleriyle başlayan rehberi, iki devlet açısından pek umut verici görülmedi. çözüm.

Belgede ayrıca Batı Şeria da dahil olmak üzere yerleşimlerin teşvik edilmesi ve geliştirilmesine yönelik bir taahhüt de açıkça yer alıyordu.

İsrail-Filistin çatışmasını takip edenler zaten 2023’te barışın gelmeyeceğini varsayıyordu.

Anshel Preffer, 2019’da İsrail gazetesi Haaretz’deki köşesinde Netanyahu’yu “İsrail’in sağ kanadında hem iki devletli çözümü kabul edecek tek lider, hem de Filistin’in bir devlet olmasını engellemek için herkesten daha fazla çaba gösteren kişi” olarak tanımlamıştı. son 25 yılda.”

Netanyahu’nun Filistin’le “iki devletli çözümü engellemek için” Hamas’ı desteklediği yönündeki iddialar daha önce de ortaya çıkmıştı.

İsrail cumhurbaşkanının 2012-2018 yılları arasında Katar ve Gazze’ye yaklaşık bir milyar dolar değerinde para transferini onayladığını gösteren belgeler kamuoyuna sızdırıldı.

Bu fonun en az yarısı, askeri kanadı da dahil olmak üzere Hamas’a ulaştı.

İsrail Jerusalem Post’un haberine göre Netanyahu, 11 Mart 2019’da Likud partisi üyeleriyle yaptığı özel toplantıda bu adımı şu şekilde duyurdu:

“Para transferi, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlileri bölme stratejisinin bir modülüdür. Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan herkesin Katar’dan Hamas’a para transferini desteklemesi gerekir. Böylece kurulmasının önüne geçmiş olacağız. bir Filistin devletinin.”

Amerikalı yayın New Yorker’ın 25 Ekim’de yayınladığı röportajda yazar Pfeffer, Netanyahu’nun “hiçbir zaman savaşı bu kadar seven biri olmadığını” söylüyor.

“Netanyahu özel kuvvetleri, komando operasyonlarını, gizli birlikleri ve gerekirse hava gücünü seven türden bir adam. O, tümen büyüklüğündeki kara operasyonlarının hayranı değil çünkü o biraz kontrol manyağı ve bu da öyle bir savaş ki, kontrolü kaybedebilirsiniz” diyor.

Yoav Galant

İsrail’in savaş kabinesinin bir üyesidir.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant İsrailli bir politikacı ve eski bir askerdir.

Kendisi ilk olarak 2011 yılında Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından Gabi Ashkenazi’nin yerine genelkurmay başkanı olarak seçildi.

Hükümet bu kararı onaylasa da, atama kararı Ehud Barak ve dönemin Başbakanı Netanyahu tarafından, konutunun yakınındaki kamu arazilerine kişisel kullanımı için el koyduğu iddiaları nedeniyle atama skandalının ardından iptal edildi.

İddialarla ilgili soruşturmanın ardından Başsavcı Yehuda Weinstein, bulgularının “atama kararına yönelik önemli hukuki zorluklara yol açtığını” söyledi.

30 Aralık 2012’de yerel planlama komitesi, Gallant’ın söz konusu arazinin “kamu arazisi” olduğunun farkında olmadan inşaat yaptığını söyledi.

Gallant, Ocak 2015’te yeni Kulanu partisine katıldı. 2015 seçimlerinde partinin listesinde ikinci oldu ve partinin on sandalye kazanmasıyla İsrail parlamentosu Knesset’e seçildi. Daha sonra yeni hükümette İnşaat Bakanı olarak görev yaptı.

Gallant, 2022 seçimlerinde Likud’un adayıydı ve Netanyahu’nun zaferinin ardından Savunma Bakanı olarak atandı.

Galant, hükümetin yargı reformuyla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından bu yılın başında Natanyahu tarafından görevinden alındıktan 15 gün sonra yeniden göreve getirildi.

Galant, 7 Ekim saldırılarının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “15 yıl önce Güney Komutanlığı başkanı olarak Hamas’ın ‘boynunu kırmaya’ çok yaklaşmıştım. Siyasi kademe tarafından durduruldum. Bu durum artık değişmeyecek. Devam ediyoruz. Önümüzdeki 50 yıl boyunca Gazze’deki gerçeği değiştireceğiz. Daha önce yaşananlar “Artık olmayacak. Tam güçle çalışacağız” dedi.

Binyamin (Benny) Gantz

İsrail’in savaş kabinesinin bir üyesidir.

Muhalefetteki Ulusal Miting Partisi’nin lideri Gantz, 38 yıl boyunca İsrail ordusunda çeşitli görevlerde bulundu.

2006 yılında Lübnan Hizbullah örgütü ile İsrail arasında çıkan savaşta Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.

İsrail ordusunun ve siyasetçilerinin “başarısızlıkla” suçlandığı ve pek çok eleştiriye maruz kaldığı bu savaşla ilgili yıllar sonra Gantz, “Başarıların ve hataların olduğunu kabul ediyorum” diyecekti.

2011 yılında emekli genelkurmay başkanı Gabi Ashkenazi ile dönemin savunma bakanı Ehud Barak arasında yeni genelkurmay başkanı adayları konusunda anlaşmazlık yaşandı.

Bu anlaşmazlığın sonunda Binyamin Gantz beklenmedik bir şekilde genelkurmay başkanlığına atandı.

Gantz’ın genelkurmay başkanı olduğu dönemde İsrail, Gazze’ye karşı iki büyük operasyon gerçekleştirdi.

İsrailli yetkililer, biri 2012’de, diğeri 2014’te olmak üzere 2012’deki operasyonlarda “Gazze’yi yöneten Hamas örgütünün İsrail’e saldırı hazırlığında olduğu” iddiasını öne sürdü.

İsrail, 2012 yılında “Savunma Sütunu” adı verilen ilk operasyonda Gazze’yi 8 gün boyunca havadan bombaladı ancak karadan herhangi bir saldırı olmadı. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 101’i sivil olmak üzere 174 Filistinli hayatını kaybetti. Operasyonda 2’si asker, 4’ü sivil olmak üzere 6 İsrailli hayatını kaybetti.

2014 yılında “Koruyucu Hat” adı verilen operasyon 50 gün sürdü. BM verilerine göre İsrail ordusunun Gazze’ye karadan saldırısında 50 gün sonra 1462’si sivil olmak üzere 2 bin 251 Filistinli ve 67 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Hem Filistinli yetkililer hem de insan hakları grupları İsrail’i bu operasyon sırasında savaş suçları işlemekle suçladı.

Gantz ise o dönemde “askeri birimlerin sivil ölümlerini önlemek için yoğun çaba harcadığını” belirterek, Hamas’ı “çatışmaları sivil yerleşim yerlerine çekmekle” suçladı.

2018 yılında İsrail Direniş Partisi’ni kurarak siyasete girdi.

Seçim kampanyası için, çoğunlukla genelkurmay başkanı olduğu dönemde Gazze Şeridi’ndeki “başarılı operasyonlarını” vurgulayan “Yalnızca güçlüler hayatta kalır” başlıklı bir dizi kampanya görseli yayınladı.

Time of Israel gazetesinin haberine göre, görüntülerden birinde “İsrail ordusunun Gantz komutasındaki 2014 Gazze savaşında 6 bin 231 Hamas hedefini yok etmesi övülerek ‘Gazze’nin bir kısmı Taş Devri’ne geri gönderildi’ deniyordu. “

“Merkezci” bir imaj çizen Gantz, İsrail’de 2019-2020 döneminde yapılan üçüncü genel seçimlerin ardından Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurdu ancak kısa süre sonra bütçe üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle hükümet düştü.

Gadi Eisenkot

İsrail savaş kabinesinde gözlemci olarak görev yapıyor.

Gadi Eisenkot, “orantısız güç” kullanımını teşvik eden “doktrinin” yaratıcısı olarak biliniyor ve adını Lübnan’ın başkenti Beyrut’un İsrail saldırılarında tamamen yerle bir edilen bir mahallesi olan Dahiya’dan alıyor.

İsrail’in 2006 yılında Lübnan’da Hizbullah’a karşı başlattığı askeri operasyon, İsrail’in “aşırı güç kullanımı”nın “askeri plan” haline gelmesinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Planı kamuoyuna açıklayan Tümgeneral Eisenkot, 2006 yılında Kuzey Komutanlığının başındaydı.

Eisenkot, 2008 yılında İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’a verdiği röportajda, “Hizbullah mevzilerini ele geçirmek için askerlerimizin kanını dökmeyeceğiz. Tam tersine Lübnan’ı yok edeceğiz ve ‘dünyanın’ protestolarına boyun eğmeyeceğiz,” demişti. ” dedi ve bu planı şu şekilde açıkladı:

“2006 yılında Beyrut’un Dahiya ilçesinde yaşananlar, İsrail’in ateş açtığı her köyde de yaşanacak.

“Oraya orantısız güç uygulayacağız ve orada büyük hasar ve yıkıma neden olacağız. Bizim açımızdan bunlar askeri üsler, sivil köyler değil.

“Bu bir öneri değil. Bu bir plan. Ve onaylandı”.

Bazı analizlere göre planda “iyi-kötü Lübnanlı ayrımı” yoktu. İran Hizbullah’ının Lübnan genelinde hakim olduğunu varsayan bu yaklaşımla “tüm ülke düşman ilan edildi.”

Gadi Eisenkot, 2013-2016 yılları arasında İsrail ordusunun Genelkurmay Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

İsrail, 2006’dan sonra da “orantısız güç kullanımına” devam etti.

Akademisyenlere ve İsrailli güvenlik uzmanlarına göre ülke, 2014 yılında Gazze’ye gerçekleştirdiği kara operasyonunda da bu silahı kullanmıştı.

İsrail’in Gazze’ye yedi yıl içinde düzenlediği üçüncü kara operasyonu 50 gün sürdü ve yaklaşık yarısının sivil olduğu tahmin edilen 2 bin 251 Filistinli öldürüldü.

Eisenkot, İsrail ordusundaki kariyerinin ardından siyasete girdi. Geçen yıl Ulusal Birlik Partisi’nden milletvekili seçildi.

Ron Dermer

İsrail savaş kabinesinde gözlemci olarak görev yapıyor.

ABD’nin Florida eyaletinde doğan Ron Dermer, 1996 yılında İsrail’e taşınarak İsrail vatandaşı oldu.

Netanyahu’ya yakınlığıyla tanınıyor.

2000 yılında İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından Maliye Bakanı olarak atanan Dermer, 2009-2013 yılları arasında Netanyahu’nun kıdemli danışmanı olarak görev yaptı.

2013-2021 yılları arasında İsrail’in ABD büyükelçisi olarak görev yaparken, İsrail ile BAE arasında İbrahim Anlaşması’nın imzalanmasında kilit rol oynadı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn arasında tam diplomatik ilişkiler kurularak İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşma, Körfez ülkelerinin İsrail’e karşı onlarca yıldır devam eden boykotuna son verdi.

2022 yılı başında Kudüs merkezli yatırım şirketi Exigent Capital Group’a ortak olarak katıldı.

Yeni Netanyahu kabinesinde Stratejik İlişkiler Bakanı olarak atanan Dermer, güvenlik kabinesinde de İsrail-ABD ilişkileri konusunda hükümete destek veriyordu.

aginhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort