Haber

İsveç terör yasalarını sertleştiriyor

Bir yıldır NATO’ya üye olmayı bekleyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İsveç’te yeni terörle mücadele yasaları yürürlüğe girdi. İlgili yasalara göre, böyle bir ülkede terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi yardımda bulunmak veya bu örgütlere gelişigüzel destek vermek ciddi bir suç olarak değerlendirilecek ve uzun hapis cezalarına yol açacaktır.

Konuyla ilgili Finans Zamanları Gazetesinde bir yazı yayınlayan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Yürürlüğe giren yasalar İsveç’e teröre destek verenleri yargılamak için yeni ve etkili araçlar sağlayacak” sözlerini kullandı. Kristersson, yazısında, söz konusu maddelerin getirilmesiyle, ülkesinin terörle mücadele yasalarındaki bir boşluğun kapatıldığını belirtti.


Ulf Kristersson Fotoğraf: ANNEGRET HILSE/REUTERS

Stockholm, terörle mücadele maddelerini sertleştirerek şimdiye kadar NATO üyeliğini desteklemeyen Ankara’nın onayını almayı umuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından, geleneksel olarak tarafsız bir dış politika izleyen İsveç ve Finlandiya, geçen yıl Mayıs ayında NATO üyeliği için başvurdu. Finlandiya geçtiğimiz Nisan ayında 31. üye olarak NATO’ya dahil edilirken İsveç, Türkiye ve Macaristan’ın onayını henüz almadığı için hala İttifak’a katılmış değil.

Terör örgütleriyle mücadelede Türkiye’ye tam destek

Ankara, İsveç’in üyeliğini onaylamaması nedeniyle bu ülkenin başta PKK olmak üzere terör örgütlerine karşı yeterli sertliği göstermediğini savunuyor. Başbakan Kristersson da yazısında bu konuya değinerek, yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasaları ile İsveç’in Türkiye ile varılan mutabakat kurallarını yerine getirdiğini belirtti.

İsveç Başbakanı, “İsveç, ulusal güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı Türkiye’ye tam destek veriyor ve PKK dahil bu ülkeye saldırı düzenleyen tüm terör örgütlerini kınıyor” sözlerini kullanarak, 2019’da yapılacak NATO zirvesine haftalar kaldı. Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius. Artık ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusunu ciddi olarak değerlendirme zamanının geldiğini vurguladı. Kristersson, İsveç’in NATO’dan çıkarılmasının nihayetinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında kimseye fayda sağlamayacağını söyledi.

dpa / ET, Birleşik Krallık

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

habertut.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu