Yaşam

Karşıyaka Şehircilik Kütüphanesine Anlamlı Açılış

Karşıyaka Belediyesi, Alaybey Ahavad Şalom Sinagogu’nda ‘Karşıyaka Şehircilik Kütüphanesi’ni hizmete açtı. Törende; Karşıyaka’da yaşayan, şehir ve bölge planlama alanında çalışmış, şehre değerli hizmetler vermiş ve geçen yıl aramızdan ayrılan Prof. Dr. Cemal Arkon da saygı ve minnetle anıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, açtıkları kütüphanede Prof. Ülker Baykan Seymen ve Dr. Erkal Serim’in anısını yaşatacaklarını vurguladı. Törene Ankara’nın Çankaya ilçesi eski Belediye Başkanı Bülent Şahit, hayatını kaybeden bilim insanlarının aileleri, akademisyenler, meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri ve bürokratlar da katıldı.

“ŞAHİYE DÖNÜŞMEK”

Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Üç öğretmenimizin de ruhu şad olsun. Emeklerinin karşılığını alıyorlar. Bir şeyler kattılar, bir şeyler kazandılar. Emekleri, yetiştirdikleri insanlar, ülkemize ve dünyaya kattıkları bedelle hafızalarımızda her zaman ayrı bir yeri olacak. Onları tanıdıkça ve biraz daha tanıştırdıkça onların da hakkını ödemiş olacağız. İyi ki böyle bir şeye vesile olduk. Bu kütüphaneyi oluşturma fikri; Belediye Başkanı olduktan sonra birlikte çalışma şerefine nail olduğum, Başkan Yardımcımız Zeki Yıldırım ve Müdürümüz Hasret Şenyol liderliğinde genç arkadaşlarımızın katılımıyla kurulan Şehir Vizyonu Geliştirme Birimimiz ve Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu hocamızdır. Ben sadece onaylayanım. Bu gördüğünüz yer tarihi bir yer. Arkadaşlarımız özellikle burayı kullanmak istediler. Ama bugün burası gerçekten bir tapınak. Yerel anlamda bir tapınağa dönüşüyor. Adım adım dönüşüyor. Bu kadar eski ve bakımsız bir yapının bu kaliteye ulaşması inanılır gibi değil. Bunu sağlayan meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Onlarla ve yaptıkları işlerle gurur duyuyorum” dedi.

BÜYÜYECEĞİZ, BÜYÜYECEĞİZ

Karşıyaka Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Hasret Şenyol, “Karşıyaka Şehircilik Kütüphanesi’ni hizmete açmaktan ve şehircilik bilimine değerli katkılarda bulunan duayenlerimiz Cemal Arkon, Ülker Baykan Seymen ve Erkal Serim’in anılarını yaşatmaktan mutluluk duyuyoruz. Şehircilik, mimarlık ve peyzaj mimarlığı gibi şehircilik alanına katkı sağlayacağını düşündüğümüz kitapların yanı sıra, kütüphanemizde İzmir ve Karşıyaka’ya özel içerikli kitapların yer alacağı bir bölüm ayırmayı planlıyoruz. Üç değerli hocamızın kişisel kitaplarının da bu kütüphanede yer alması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha da gelişmeyi ve büyümeyi hedefliyoruz. Öğretmenlerimizin ailelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Törende yapılan diğer konuşmalardan bazıları şöyle:

prof. Koray Velibeyoğlu, “Öğretmenlerimizin varlığını hissediyorum, hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Açıkçası şehircilikle ilgili bir şeyler yapılmak istendiğinde Karşıyaka’nın doğru adres olacağına inandım. Cemil Başkanımızın da onayı ile böyle bir yerimiz oldu. Burası kentsel çalışmalar için değerli bir yere dönüşmüştür. Çok teşekkürler.”

prof. Hayat Varlıklı Çelik: “Böyle bir anma töreninde konuşmak gerçekten çok zor. Akademisyenler olarak sunum yapma ve konuşma konusunda çok tecrübemiz var ama bugün burada farklı duyguları paylaşıyoruz. Bu organizasyonun bir parçası olmaktan üniversitem adına mutluluk duyuyorum. Hem öğrenci hem de meslektaş olarak üç öğretmenle de birlikte çalışma şansına sahip olduğum için mutluyum.”

“GURURLUYUM”

prof. Cemal Arkon’un eşi Dr. Hülya Arkon: “Yukarı bakmak istiyorum, Cemal’i görmek istiyorum. Ne güzel bir aşk koleksiyonu, onunla gurur duyuyorum. Katkılarından dolayı Başkanımıza, hocalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Cemal ile yaklaşık 50 yıldır birlikteyiz. Bu uzun süreçte onunla yaşadım, onunla büyüdüm, onunla geliştim. İyi bir insanın ne demek olduğunu onunla öğrendim. Ben de ona teşekkür ediyorum.”

prof. Dr. Cemal Arkon’un oğlu Cem Arkon: “Babamın hatırasını bu kütüphanede yaşatmak ailemiz için bir onur ve ödüldür. Bu ödül için Belediye Başkanımıza ve Belediye çalışanlarına ve bu ödülde emeği geçen tüm öğretmenlere teşekkür ediyorum. Okumanın değersizleştirilmesine ve eğitimin hiçe sayılmasına karşı gösterilen her çaba kutsaldır. Yalnız olmadığımızı bilmek bana gelecek için umut veriyor. Bu umudu canlı tuttuğunuz için teşekkür eder, bilim dolu günlerde buluşmak dileğiyle.”

Doç. Semahat Özdemir, “Üçü de hayatımdaki güzel insanlardı. Çok değerliydiler. Onlarla 1980’lerde tanıştım, çok özel ve güzel insanlardı. Birer birer ayrıldılar. Onların gidişiyle kayboldum, mahrum kaldım. Bu hüzünle yaşamayı öğrenmeye çalıştıkça, 40 yıldır dostluk ve sevgiyle bu güzel insanların hayatımda olmasının ne büyük bir zenginlik olduğunu şimdi çok iyi anlıyorum.”

prof. Muhsin Çiftçioğlu “İYTE Kimya Mühendisliği’nde derslere devam eden bir öğretim üyesiyim. Cemal Arkon benden 10 yaş büyüktü. 95 yılında İYTE kadrosuna katıldık. Orada tanıştık. Ondan sonra hayatımda çok önemli bir rol oynadı. O benim kalbimde bir ağabey.”

“YAŞAMAYA DEVAM EDİYORLAR”

prof. Semra Dava: “1998 yılında İYTE’ye rektör olarak atandıktan sonra rektör yardımcılığına Cemal’i, danışman olarak da Erkal’ı atadım. Bu süreçte yakın işbirliği içinde çalıştık. İYTE’nin kuruluş yıllarının zorluklarını hep birlikte göğüsledik. Bizimki hem yol arkadaşlığı hem de çalışma arkadaşlığıydı. Bu dostluk daha sonra kardeşliğe dönüştü. Bazen şaka yapıyordu. Meslek hayatlarındaki dostlukları ve başarılarıyla bizimle yaşamaya devam ediyorlar.”

Ankara Eski Belediye Başkanı Çankaya Bülent Şahit: “Bizim mesleğimizde esas olan teknik öğretmekten öte ahlaki duruşu öğretmektir. Bunun için doğru ahlaki tavır doğaya, insana, insanlığa ve toplumlara faydalı işler yapmaktır. Bütün hocalarımızı şehircilik adına çok önemli işler yapan insanlar olarak görüyorum. Gurur duydum, teşekkür ederim.”

Erkal Serim’in eşi Dr. Peri Serim, “Bugün çok duygulandım, inanılmaz bir aşkla tanıştım. Her şey geçicidir. Geriye kalan arkadaki bu aşk. Bunu bugün bir kez daha hissettim. Aslında bir şeyler inşa ederken, işinizi yaparken birlikte çalıştığınız ekip çok önemli. Burada gördüğümüz şey bu. Koray’ın yaptığı, böyle bir şeyi organize etmesi, Sayın Özlem’in emeği, Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayı çok değerli. Teşekkür ederim ve hoşgeldin.”

prof. Numan Tuna: “Üç şehir plancısı bilim adamının ortak özellikleri; Mesleki ve akademik değerlerin yılmaz savunucuları ve koruyucularıydılar. Bir diğer ortak yönü ise akademik hayatları boyunca öğrencilerine, bilim çevrelerine ve meslektaşlarına gösterdikleri saygı ve nezakettir. Onları her zaman takdir edilesi bu güzel yönleriyle hatırlayacağız.”

Yardım. Doç. Yıldırım Oral: “Şu anda Cemal ve Erkal’ı tanıyan en yaşlı kişi benim sanırım. 65-66 döneminde Cemal ile sınıf arkadaşı olduk. Öğrencilik çizgisini hiç kaybetmedi. O çizgi neydi; Akılcı yaklaşımlı, analitik, barışçıl, dürüst ve sağlam bir karakterdi. Meslektaş olduk, arkadaş olduk. Erkal Ankara Koleji’nden eski bir arkadaşım. 58 yıl onu tanıdığım tarih. Böyle bir çıkarlar dünyasında çok kararlı kalmış bir adamdı. Ülker aynı zamanda oda arkadaşımdı. Bir erkek öğretmen ile bir bayan öğretmenin nasıl uygun oda arkadaşı olabileceğini gösterdik. Her şey ölçülü, saygılı. Mükemmel bir insandı.”

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Sekreteri Zafer Mutluer: “2014 yılında İYTE’den mezun oldum. Hocalarımızdan dersler aldım. Bizim için çok anlamlı ve şanslı bir dönemdi. Şimdi ise hocalarımın anısına kurulan Şehircilik Kütüphanesi’nin açılışında bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bir şehirde böyle bir kütüphanenin olması ve hocalarımızın hatırasını yaşatmak çok değerli. Elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalıştık. Karşıyaka Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese, tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-narman.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu