Ekonomi

Sahte duyuru tedbirleri yarın devreye giriyor

Ticaret Bakanlığı, emlak ve ikinci el motorlu araç ticaretinde internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat enflasyonu ve aldatmaca içeren ilanlar verilerek vatandaşların mağdur edildiğini gözlemledikten sonra bazı kararlar almıştı. 31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle gayrimenkul ticareti ve ikinci el motorlu taşıt ticaretine ilişkin düzenlemelerde değişiklik yapılarak 2 aylık geçiş süresi sağlandı.

Bu değişikliklerle reklam sitelerinde kamu kimliğinin gizlenerek sahte hesaplara reklam verilmesinin önlenmesi amaçlandı.

Buna göre, 1 Kasım’dan itibaren kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından ruhsat verilmeyen gayrimenkul veya araçların reklamının yapılması yasaklanacak.

Ayrıca emlak komiteleri ve otomobil bayileri de ellerindeki yetki belgelerini doğrulayarak satmaya yetkili oldukları araç veya gayrimenkulün reklamını yapabilecek.

REKLAM SİTELERİNİN SORUMLULUĞU

Düzenleme ile reklam siteleri, üye olmadan veya ilan yayınlamadan önce ikinci el araç veya gayrimenkul ilanı vermeye yetkili olduklarını doğrulamak zorunda.

Böylece tüketici mağduriyetine yol açabilecek geçersiz reklamların önlenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve reklam sitelerinde bilgi kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor. Yönetmelik uyarınca mevzuata aykırı davrananlara her bir ihlal için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

“E-DEVLET İLE KİMLİK DOĞRULAMASI GEREKLİ OLACAK”

Motorlu Taşıt Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, düzenlemeyle reklam siteleri üzerinden yapılacak gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devletten kimlik doğrulama zorunluluğu getirileceğini söyledi. Erkoç, “İlan yayınlanmadan önce kişinin, ilana konu olan ikinci el motorlu araç veya gayrimenkul ilanı vermeye yetkili olup olmadığı doğrulaması yapılacaktır.” söz konusu.

İkinci el araç sektörünün kayıt dışı faaliyetlerin en yoğun yaşandığı alanlardan biri olduğuna işaret eden Erkoç, MASFED olarak bu sorunu her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

Hem sektörün kayıt altına alınması hem de haksız rekabetin önlenmesi adına çözümler sunduklarını belirten Erkoç, şöyle konuştu:

“Ticaret Bakanımız Ömer Bolat göreve geldiğinde geniş çaplı bir toplantı yaptı ve biz de sektörde yaşanan sorunları paylaşıp kendilerine aktardık. Toplamda 9 milyona yakın ikinci el ve sıfır araç, Türkiye’de yıllık olarak satışı yapılmaktadır. Bugün satışların 5’te 1’i bayiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu gerçek kullanıcılar ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından yapılırken, 5’te 4’ü ayakçılık yapanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu düzenleme sayesinde, Uydurma reklamlarla dolandırıcılıkların önüne geçilecek, bu işi yan meslek edinerek kayıt dışı ticaret yapan, haksız yere piyasayı büyütüp fahiş artışlara sebep olan kişiler de piyasadan uzaklaştırılacak.” Bunun sonucunda yaşanan mağduriyetler ortadan kalkacaktır. Uygulamayı ihlal edenlere 100 bin liraya kadar ceza verilmesi de caydırıcı olacaktır.”

“TAPU VE İLAN FİYAT FARKI TAKİP EDİLECEK”

Türkiye Tüm Gayrimenkul Danışmanları Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, 1 Kasım itibarıyla reklam portallarına sorumluluk getiren bir düzenleme yapıldığını belirterek, “Sayın Bakanımız yeni bir yönetmelik çıkardı, ekliyor. Bu konuya büyük önem veriyoruz. Kimlik doğrulama yoluyla o saçma fiyatları ve sahte reklamları kaldırma yetkisine sahip.” “Kimse belgesiz gayrimenkul ilanı veremeyecek. Biz de bunu destekliyoruz, desteğimizi Sayın Bakanımıza ilettik.” söz konusu.

Reklam portallarının bu sisteme geçişe hazır olmasının önemli olduğunu vurgulayan Taylan, şöyle konuştu:

“Reklam portallarının altyapısını buna göre ayarlaması gerekiyor. Geçmezse büyük bir ceza var. Her reklam için 100 bin liraya kadar ceza var. Bu tarz binlerce reklam var. Bu da demek oluyor ki sistem sektöre gelecek, köpük fiyatları iyileşecek, emlak fiyatları bir miktar düşmeye başlayacak.” “Yönetmelikle göreceğiz. Bu saatten sonra sahte reklam yapılması söz konusu değil. Ayrıca ilan bedeli ile tapu bedeli arasındaki fark da takip edilecek.”

Taylan, kimlik bilgilerinin emlak portallarında yer alması nedeniyle güvenlik kaygısı yaşadıklarını, bu nedenle söz konusu bilgilerin Bakanlığa ait bir veri tabanında saklanmasını tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.

omerli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu